Život u Dublinu

Vodič za početnike, kako preživjeti s minimalno novaca u Dublinu…

pregleda 30520

Pretraži putem

Dakle, tu ste, uspjeli ste se dočepati Dublina… Posla još nema na vidiku ili ste ga dobili, ali vas ubija emergency tax, jer PPS samo što nije stigao, ali onda treba i taj obrazac stić do porezne, pa dok se dočeka povrat tog emergency taxa… Nije lako. Ušteđevina (posuđeni novac) se lagano topi i nije ugodna pomisao na iduće dane i mjesece. Držite se za slamku.

Uz dobru organizaciju i razumno trošenje ti početnički tjedni se mogu izgurati.

Znam da ste jedva čekali sletjeti ovdje, znam da su svi ti pubovi jako primamljivi i znam da vas vuku da ih sve obiđete, ali…nemojte ako ste kratki s lovom. 5 eura ili 20 eura nestane u trenu, a Dublinom se šire i priče o ljudima koji su zapili stotine eura u prvim tjednima i pokunjeno se vratili u Hrvatsku.

Prosječni cappuccino je oko 3 eura, što je 6 eura dnevno ukoliko, poput mene, pijete dvije kave dnevno. 180 eura mjesečno. Nije baš malo, zar ne?Što je totalno u redu ako ste ovdje na godišnjem odmoru, ali potpuno pogrešno ako želite stvoriti novi život ovdje. Stanite na kočnicu, euriće sklonite na sigurno i recite “Ne” pubovima. Ukoliko izdržite početne muke, kasnije ih možete obilaziti do kraja života.

Također…Cliffs of Moher i ostale divne turističke destinacije. Da, oduvijek ste ih htjeli posjetiti, tu su vam, samo nekoliko sati vožnje, “samo” 40 eura, ide cijela ekipa koju ste upoznali nedavno. Super ideja ukoliko ste u Dublin stigli sa dovoljno novaca da pokrijete barem 2 mjeseca životnih troškova ukoliko ne pronađete posao ili dobijete iznenadni otkaz, razbolite se i slične nepredvidljive situacije. Znam da je super staviti novu profilnu na Facebook i ne možete dočekati da dignete tlak svima koji su ismijavali vaš odlazak u bolji život, ali…polako, korak po korak, prvo se skrasite i stanite na noge. Da dođete u potragu za poslom u Zagreb iz recimo Osijeka, nebi nakon 2 tjedna uplaćivali turističku turu do Plitvičkih jezera i potrošili 800 kn. Nemojte to raditi ni u stranoj državi. Ako ste ovdje došli živjeti, ponašajte se razumno, kao što bi u svojoj domovini.

Kad se samo sjetim koliko puta sam platila 10 eura za ručak koji sam jedva pojela koliko je bio loš Svih onih sendviča za 7 eura na običnom tostu, koji nije čak ni tostiran! Direkt iz frižidera u prozirnoj foliji sa iznenađenjem unutra, umakom koji je ovdje jako popularan, a ja ga mrzim. Ballymaloe relish. Ako želim običan šunka I sir sendvič, onda želim majonezu, ne želim neki slatki umak. Nalazim ga u hamburgerima, jednostavno ne možeš pobjeći od njega. I tako sam iz očaja pokušala u supermarketima, gdje sam biraš što ćeš staviti unutra. Ne volim reklamirati, ali ovo će vam sigurno pomoći. Jako jeftino i prilično ukusno se možete nahraniti u Dunnes store-u. Moji omiljeni su “Chicken roll” za manje od 3 eura, fina pohana piletina u koju stavite salatu umake po želji i dolazi u ukusnom i mekanom pecivu. Cijelo pečeno pile je oko 4 eura, a volim i pečena rebrica.

Skoro duplo jeftinije od groznih tost sendviča a ujedno i toplo, mesnato… Vegetarijanci i vegani, sorry.

Prosječni cappuccino je oko 3 eura, što je 6 eura dnevno ukoliko, poput mene, pijete dvije kave dnevno. 180 eura mjesečno. Nije baš malo, zar ne? Prije sam voljela Ness instant, ali mi je u zadnje vrijeme baš odbojan, pa sam se prebacila na kuhanje turske kave koju kuham u lončiću za mlijeko. Obožavam talijansku Lavazza Rosa (u cigli kao i naša Franck) koju kupujem u raznim dućanima, Spar, Dunnes
Prvu kavu popijem ujutro doma, dakle štedim gotovo 90 eura mjesečno, a drugu ponekad napravim instant, na poslu. Nedavno sam otkrila jako finu i najjeftiniju coffe to go također u Dunnesu. Sami si napravite na aparatu u dućanu, a umjesto uobičajenih 3 eura, ova fina Beweleys coffe to go je samo 1.25 eura. To je čak i za Hrvatsku mala cijena za veliki cappuccino.

Za početno naporno razdoblje treba vam i dovoljno vitamina. Ne morate izabrati 200g jagoda za 3 eura, jer je kilogram banana 1.25 eura, a često se pronađe mango za 49 centi, ananas… Pratite cijene i popuste. Kad su u pitanju euri, vrlo lako se uštedi, ali još lakše i potroši. Uz razuman pristup sve se može. Već za nekoliko mjeseci ili godinu, nećete ni trepnuti kad potrošite 200-400 eura u šopingu.

Svima uspješnu plovidbu u prvim danima i mjesecima u Irskoj.

I za budućnost imajte na umu jednu važnu stvar koju gotovo nitko nigdje ne spominje, a događa se…U Irskoj je vjetar često jak, prilikom hodanja pored klifova nebrojeno mnogo puta se dogodilo da vjetar odnese odraslu osobu ili dijete u provaliju. Prirodu se mora poštovati i dobro se informirajte o svemu jer u svakoj sredini vrijede neka druga pravila. Također nije preporučljivo hodati sa mobitelom u rukama po gradu, jer će vam ga netko istrgnuti iz ruke. Meni se još nije dogodilo, srećom iako to konstantno radim, ali možda zato što preferiram jeftine mini mobitele, koji nisu vrijedni krađe.

Budite mi sretni i sigurni.

Pusa,

Ana

Komentari

Komentari

2 komentara “Vodič za početnike, kako preživjeti s minimalno novaca u Dublinu…”

Odgovori