Život u Dublinu

Pretraži putem

PRESS KUTAK

Akreditacija Zivot u Dublinu

PREDSJEDANJE EUROPSKOM UNIJOM DOLAZI U ZAGREB, ALI UNATOČ TOME HRVATI ODLAZE

Zagrebčanka Ana-Marija Hota, u prijedstolnici vodila je profitabilni frizerski salon. No dva mjeseca nakon što su se vrata EU-a otvorila u srpnju 2013, ona i njezin suprug odlučili su odvesti njihovo dvoje djece u Irsku – koja je među tri najbolje destinacije za Hrvate, uz Njemačku i Austriju. I ne planiraju se vratiti.

“Veći dohodak bio je samo jedan od razloga”, rekla je 37-godišnjakinja, koja sada u Dublinu žonglerira između poslova u frizerskom salonu i digitalnom marketingu. Ostali ključni čimbenici bili su “korupcija, nedodirljivost političara osumnjičenih za nedjela, netoleranciju…”, rekla je.

Dok se seoski gradovi i sela prazne najbrže, zagrebački mladi i obrazovani također spremaju torbe, prijeteći pritom krizom “odljeva mozgova”.

Link: www.france24.com


HRVATSKA: OPASNOST OD EGZODUSA

Ali ekonomski neuspjeh ne objašnjava sve. Ana-Maria Hota, izvorno iz Zagreba, imala je sve što je trebala ostati u svojoj zemlji. “Ja sam posjedovala frizerski salon i posao je išao jako dobro”, prisjeća se. Ipak, u rujnu 2013. preselila se u Dublin s njezinim suprugom, koji radi u računalnoj znanosti i dvoje djece. “Nejednakost, korupcija, nedostatak prilika nemoguće je vjerovati u budućnost Hrvatske”, kaže Ana-Maria. U Irskoj, s druge strane, “možemo brzo krenuti s profesionalnog stajališta” i “djeca se potiču da misle svojom glavom u školi”. Istina je da je odlazak također značio ostaviti neke prijatelje i rođake iza nas, uvjereni da “oni koji napuste zemlju na neki su način izdajice domovine”. Nakon svog poteza, Ana-Maria je pokrenula blog Zivot u Dublinu (“Life in Dublin”), koji je u samo nekoliko godina dosegao više od 2 milijuna pregleda stranica i pruža čitateljima praktične savjete o naseljavanju u Irskoj. “Želim potaknuti svoje sunarodnjake da se ne boje napustiti Hrvatsku, ako su nezadovoljni, vani će se osjećati puno bolje”, obećaje Ana-Marija

Link: www.liberation.fr


LIFE IN DUBLIN NAMED AS THE BEST TOP 5 DUBLIN BLOGS 2017

Life in Dublin is primarily a lifestyle and culture blog, with interesting tidbits about the city. The blog combines contemporary culture, fashion, travel, and lifestyle with interesting information about the effect it has had on the city and its people. The blog uses its platform to bring readers more contemporary information about Dublin and provides excellent commentary about what currently is happening, or has happened in the past, within the city.

Link: www.spottedbylocals.com


IRELAND VS SCOTLAND: WHERE WILL YOU GO?

I love the friendliness of the people, the nature and the nightlife. Dublin is not a huge city, so it’s easy to see all of the interesting spots if you’re coming for a holiday. Some pubs in Temple bar have a live music from 12pm till midnight. They are full of tourists from all over the world and you can feel an atmosphere of nightlife even at 3 pm. I believe that’s quite unique. I love the nature and in a 30 minutes journey you could be on a 5km long sandy Portmarnock beach. And while you’re there, a few kilometres down the road there is a beautiful Malahide castle and gardens. Dublin Castle is also a must visit place, Trinity college, Phoenix park, Stephen’s Green Park. Most of the museums in Dublin have a free entry all year around. If you have time, definitely visit Powerscourt Gardens, voted as top 10 gardens in the world. There is a cute waterfall nearby worth visiting.

What Irish do in the city is have an afternoon tea in The Shelbourne hotel, try to find a secret location of “The Blind Pig” Speakeasy prohibition bar, and if you’re like me, more into bars than pubs, weekend evenings are perfect to be spent in one of the bars in Dawson Street. During the day, have a walk around South William’s Street, Grafton Street. Have a stroll along the river Liffey and check out Dublin’s technology hub in Grand canal dock, where companies like Facebook and Google have their European HQ. It’s also the most international and youngest area in the city with modern architecture. – Ana Maria, Life in Dublin

Link: www.tourradar.com


MEN IN IRELAND DON’T WHISTLE WHEN YOU’RE WALKING BY

Autorica Ana-Marija Hota: A woman who moved her family to Dublin after her native Croatia’s accession to the EU believes life is easier for women in Ireland…

Link: www.irishtimes.com


JESTE LI SPREMNI ZA NOĆ VJEŠTICA?

Prije su to bile nekakve grupne igre, npr. ronjenje za jabukama ili hvatanje jabuka ustima tako da se puno jabuka stavi u veliku bačvu ili zdjelu punu vode. “Gnjurci” stanu pokraj bačve, odnosno kleknu pokraj zdjele. S rukama na leđima igrači moraju zagristi u jabuku i izvaditi je iz vode. Onda je zanimljiv običaj paljenja velikih logorskih vatri što je do prije 10 godina bilo zakonom zabranjeno zbog nereda u Sjevernoj Irskoj, a danas je to više amerikanizirano, kazala nam je Ana Marija Hota, zagrebačka blogerica iz Dublina!

Link: www.radiodalmacija.hr


MOSTOVI HRT RADIO GLAS HRVATSKE – PUTUJEMO BLOGOSFEROM I DRUŠTVENIM MREŽAMA

Blog je kažu, fenomen suvremenog informacijskog društva. Sloboda izražavanja blogerima omogućuje ostvariti velik društveni utjecaj. Kada hrvatski mediji pišu o iseljevanju mladih iz naše zemlje neizbježna im je sugovornica Ana Maria Hota, autorica bloga Život u Dublinu. Ana Maria blog piše od 2013. godine. U vrlo kratkom vremenu, blog je postigao veliki uspjeh. Svojim izravnim i iskrenim tekstovima, osvojila je brojne čitatelje i probudila znatiželju kod mnogih, pa je blog dobio i svoju englesku verziju…

Link: www.radio.hrt.hr


HRVATICA IZ DUBLINA: ‘BIT ĆE NAPETO, ŠOKIRANA SAM I TUŽNA!

Autorica poznatog bloga ‘Život u Dublinu’ iz prve nam je ruke ispričala reakcije njenih sugrađana, ali i vlastite dojmove o šokantnom rezultatu referenduma o izlasku iz Europske unije…

Link: www.24sata.hr


5500 HRVATA LANI OTIŠLO U IRSKU I VEĆINA JE USPJELA, PROSJEČNA PLAĆA 245% VEĆA NEGO KOD NAS

Autorica bloga “Život u Dublinu” Ana-Marija u svom je novom postu na Facebooku vrlo jednostavno objasnila zašto je Zagreb zamijenila Dublinom. “Zašto sam se odselila iz tako prelijepe zemlje, pitaju me često…

Link: www.poslovni.hr


KIŠA, HLADNOĆA, DROGA, KRIMINAL… Stvari koje najviše smetaju Hrvatima u Dublinu

Jedan od posljednje objavljenih tekstova bavi se stvarima koje smetaju Hrvatima i ostalim strancima u ovom irskom gradu. Blogerica Ana-Marija izdvojila je nekoliko stvari koje najviše smetaju svim došljacima.

Link: www.dnevnik.hr


THE IRISH TIMES – BEST SHOPS 2015
” Conor Pope gets pampered “

As part of Irish Times Best Shops 2015 competition Conor Pope visits the Grooming Rooms on South William Street, Dublin for a hot towel shave and express pedicure. On this video you can see how great hot towel shave Ana-Marija did for famous Irish Times reporter.

Poznati novinar i kolumnist Irish Times-a Conor Pope imao je prilike iskusiti izvrsno brijanje naše blogerice Ana-Marije Hota tokom svom posjeta The Grooming Rooms u Dublinu. Pogledajte video putem niže navedenog linka!

Link: www.irishtimes.com


HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA – EMISIJA LABIRINT

Prilog “ Lakoća življenja ” o novoj Hrvatskoj emigraciji u Republici Irskoj. U emisiji možete pronaći odgovore na mnoga pitanja poput:
Koji su razlozi za odlazak iz Hrvatske? Koje prednosi emigranti Hrvati ističu dolaskom i radom u novoj sredini. Zašto nove doseljenike ne muči čežnja za domom? Zbog čega novi stanovnici Irske razmišljaju da se ne vrate u domovinu?….itd.

U prilogu je dala intervju autorica bloga zivot-u-dublinu.com Ana-Marija HotaIrishRecruiter Ivan Stojanović i mnogi drugi

Link: www.hrt.hr


MOSTOVI – EMISIJA HRVATSKOG RADIJA

Protagonisti emisije su nove generacije mladih iz Hrvatske na “privremenom radu” u inozemstvu. Veće plaće i bolja socijalna sigurnost privlače naše mlade u druge europske zemlje, ali i puno dalje. Svoja će migrantska iskustva s nama podijeliti Zagrepčanka Ana Marija Hota, autorica popularnog bloga “Život u Dublinu”. Na drugom kraju svijeta, na Novom Zelandu, s nama je Tomislav Perko, dok se novinarka Sanja Babić skrasila na Tajlandu.


OTIŠLA S OBITELJI U IRSKU: VOLJENA ZEMLJA ME ISKORISTILA, ISPLJUNULA, PREGAZILA I ISMIJALA

Dva mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, obitelj Hota spremila je prtljagu i rezervirala jednosmjerne karte do Irske. Od odluke do realizacije, prošla su tek tri tjedna. Budući da svojoj obitelji, kako sama kaže, nije mogla pružiti ono što je trebala, odlučila je otići. Kako se zrakoplov približavao odredištu, njezina sjećanja postajala su sve turbulentnija.

Link: www.vecernji.hr


“KUKATE ZA NAMA KOJI SMO OTIŠLI IZ HRVATSKE, A NISTE O TOME MISLILI DOK STE PLJAČKALI OVU ZEMLJU”

Slušajući dugogodišnje priče iseljenika, o tome kako si u stranoj zemlji uvijek stranac, očekivala sam da ću se osjećati kao građanin drugog reda. Nasreću, to se nije dogodilo. U nepune dvije godine dala sam dva puta otkaz, te sam zadnjih godinu dana potpuno zadovoljna na sadašnjem radnom mjestu. Proteže se na pet etaža, te slovi za najbolji beauty centar u Irskoj.

Link: www.index.hr


 

“STRANCI O HRVATIMA: ŽENE SU VAM PREKRASNE, A MUŠKARCI SAMO PIJU PIVO I ŽELE BITI KAO RUSI”

BLOGERICA Ana-Marija Hota, koja se iz Hrvatske preselila u Dublin prije dvije godine i o tome piše blog, u svojoj najnovijoj objavi govori o tome kako stranci doživljavaju Hrvate i Hrvatsku. Točnije, odlučila je na jednom mjestu prikupiti neke od, po njenom mišljenju, najboljih izjava koje je imala priliku čuti od stranca s kojima se sretala u Irskoj. ” Sve su to nove izjave, koje sam čula ove godine, a sad sam ih tek sakupila na jedno mjesto”, kaže nam Ana-Marija.
Osvrnuli smo se ovom prilikom i na pitanje koje su, sigurni smo, barem jednom postavili mnogi Hrvati – o tome nemaju li stranci možda previše idiličnu, pa čak i površnu, sliku o našoj zemlji, s obzirom na komplimente koje stalno dobivamo, ali i s obzirom na činjenicu da se mnogi od njih čudom čude što se Hrvati žele odseliti.

Link: www.index.hr


 

IRSKI POUČAK CRKVI: MORA BLIŽE LJUDIMA

Jednakost građana bila je misao onih koji su u Irskoj glasovali za gay brakove, govori nam Ana-Marija Hota, Zagrepčanka koja živi u Dublinu.

Link: www.vecernji.hr


 

ŽIVOT U IRSKOJ. KAKO JE ANA PRONAŠLA SREĆU U DUBLINU

Još jedna životna priča. Ana. Ana-Marija Hota je cool cura koju smo imali prilike upoznati prije nekoliko godina u Zagrebu. U rujnu 2013. donijela je odluku i skupa sa suprugom i dvoje djece otputovala u Irsku. Ovo je njena priča.

Link: www.coolklub.com


 

I CROATI LIBERI DI LAVORARE IN EUROPA

Sempre più Stati membri scelgono di aprire il proprio mercato del lavoro ai cittadini croati. É uno sviluppo positivo – ha affermato ieri il Commissario europeo Marianne Thyssen, responsabile proprio del portafoglio dell’Occupazione – la mobilità lavorativa è un’opportunità sia per i lavoratori che per le economie di arrivo». In Croazia, dove lo stipendio medio è di circa 700 euro e la disoccupazione di oltre il 15%, la “mobilità lavorativa” è già molto popolare.

Da un lato perché l’ottenimento del permesso di lavoro (necessario in quei paesi che mantengono le restrizioni) non è poi così difficile, dall’altro perché alcuni Paesi membri hanno già aperto completamente le proprie frontiere nel luglio 2013. Ecco che i giovani, di cui uno su due non ha lavoro in patria, non hanno aspettato due anni per iniziare il proprio esodo nell’Unione, partendo soprattutto in Irlanda, paese anglofono e “ad accesso libero”. É il caso di Ana-Maria Hota, nata a Zagabria nel 1982 e partita per Dublino appena due mesi dopo l’ingresso della Croazia nell’Ue, portandosi dietro marito e due figli. «Lavoravo come parrucchiera a Zagabria, nel mio proprio salone, ma avevo l’impressione di dare troppo al mio Paese, mentre c’erano sempre delle tasse nascoste dappertutto – racconta – Il sole, il buon cibo e i bei paesaggi non erano abbastanza per rendermi felice».

Link: www.ilpiccolo.it


 

RADIJSKI INTERVJU, ANA-MARIJA HOTA O ŽIVOTU U DUBLINU ZA ENTER ZAGREB

Link: www.youtube.com


 

ST. PATRICK’S DAY RADIJSKI INTERVJU ZA ENTER RADIO ZAGREB

Link: www.youtube.com


 

DEVET NAJLJEPŠIH STVARI KOJE SAM DOŽIVJELA U IRSKOJ

Link: www.croexpress.eu


 

HRVATI, OVO JE 10 STVARI KOJE SE TREBATE ZAPITATI PRIJE SELIDBE U STRANU DRŽAVU!

Link: www.dnevno.hr


 

NUR MIT DER SCHERE BEWAFFNET – ANA-MARIJAS STREBEN NACH GLÜCK

Dies ist ein kleiner Bericht einer Frau aus einem Frisörsalon der Hauptstadt eines kleinen Balkanstaates. Ihre Geschichte erschien nicht auf einer libertären Internetseite, die sich dezidiert mit den Lehren der Österreichischen Schule beschäftigt. Es ist eine einfache Geschichte einer einfachen Frau, die bis vor kurzem noch nie etwas von den Lehren Mengers und Mises gehört hat.

Link:  www.freitum.de