Život u Dublinu

Pretraži putem

KORISNE INFORMACIJE

korisne informacije

Na ovoj stranici pronaći ćete korisne informacije koje Vam mogu pomoći u snalaženju, pomoći Vam u odluci o privremenom ili trajnom život u Irskoj. Ako planirate turistički posjetiti ovu prelijepu zemlju, vjerojatno će i Vama moj blog biti od koristi.

Pokušat ćemo staviti najvažnije linkove kako bi dobili širu sliku o uvjetima života u Irskoj. Naveli smo odabrane portale specijalizirane za zapošljavanje, kontakt Hrvatske ambasade, ureda koji pomaže građanima u ostvarivanju njihovih prava… Redovno ćemo nadopunjavati ovu stranicu novim informacijama.


HRVATSKO VELEPOSLANSTVO

Adresa: Adelaide Chambers, Peter Street, Dublin 8
Tel +353 1 4767 181
Fax +353 1 4767 183
Kontakt email: croemb.dublin@mvep.hr
Web: ie.mvep.hr

Radno vrijeme konzularnog odjela
(osim za blagdane u RH i Irskoj):
ponedjeljak – petak 10:00 – 13:00

Ukoliko namjeravate posjetiti veleposlanstvo svakako prije nazovite i dogovorite termin, naše iskustvo sa djelatnicima je izvrsno. Na niže navedenim linkovima možete dobiti izravne informacije kako prijaviti ili odjaviti prebivalište, saznati razliku između privremenog boravka i trajnog prebivališta, o postupku za izdavanje putovnice, potrebnoj dokumentaciji…

Informacije o prijavi i odjavi prebivališta: PREBIVALIŠTE
Informacije o izdavanju putovnice : IZDAVANJE PUTOVNICE


OPĆE INFORMACIJE

www.citizensinformation.ie

Ova stranica pruža informacije o javnim uslugama i pravima u Irskoj. Detaljan je vodič i informacije objavljene na ovoj stranici službene su informacije Citizen Information odbora. Ovdje možete iz prve ruke saznati sve o obrazovanju, stanovanju, zapošljavanju, socijalnoj i zdrastvenoj skrbi, pravnim pitanjima, vozačkim dozvolama, raznim porezima, olakšicama, pravima kupaca i na što obratiti pažnju prilikom kupnje ili prodaje…


CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

www.welfare.ie

Službene stranice socijalne skrbi u Irskoj, na kojima možete dobiti potpuni uvid u socijalnu zaštitu i pravima koja možete ostvariti. Ujedno su navedene liste centara prema mjestu stanovanja.

PPS Broj i čemu služi?

Za sve tražitelje posla u Irskoj ova stranica je nezaobilazna i prva postaja u koju ćete se prijaviti za dobivanje PPS broja, na temelju tog broja ostvarujete pravo na zapošljavanje. Posao možete tražiti dok ga još nemate, ali je obavezan kod prijave zapošljavanja, otvaranja računa u banci… Stiže Vam na adresu u roku od 5 radnih dana i potpuno je besplatan. Dovoljna Vam je osobna iskaznica ukoliko ste građanin EU, na licu mjesta Vas besplatno slikaju. Jedino što morate ponijeti sa sobom je ugovor o najmu stana u Irskoj ili potvrdu iz hostela, motela, hotela da boravite na toj adresi.

Personal Public Service Number How to Apply