Život u Dublinu

Pretraži putem

Zdravstveno osiguranje u Irskoj…

 

zdrastveno-osiguranje-u-irskoj
 

U razgovoru sa rođacima, prijateljima i poznanicima sigurno ste čuli kako u Irskoj nema zdravstvenog osiguranja, pa ukoliko vam se kojim slučajem dogodi nezgodan slučaj, pokupite kakvu infekciju ili nešto još gore ,oderati će vas bez grižnje savjesti. E pa rasvijetlimo misterij zvan zdravstveno osiguranje ( Health Insurance Ireland ). Ovo je za sve one nesretnike i obične smrtnike koji se namjeravaju uputiti ili već se jesu nastanili u ovoj divljini te sa Clifs of Moher bolnim vapajima dozivaju HZZO. Molimo da se čvrsto zavežete, obratite pažnju gdje se nalazi vama najbliža osoba i u slučaju opasnosti ( In Case of Emergency ) krenete prema izlazima za nuždu.

Pa krenimo na ovaj put kroz ” Hiberniju”  kako prozvaše stari Rimljani Irsku. U prijevodu Zemlja vječne zime ( Land of eternal winter ) !

Tko ima pravo na zdravstvene usluge?

Pravo na zdravstvene usluge prvenstveno se temelji na stanovanju u Irskoj, a ne na vašim uplatama poreza ili PRSI. Svaka osoba neovisno o nacionalnosti, sa prebivalištem na području Irske ima pravo na jednu od ovih kategorija:

Kategoriju 1. posjedovanje zdravstvene iskaznice ( Categori 1 Medical Card Holder ) ili Kategorija 2. ograničeno ( Category 2 limited eligibility), što znači da su stanovnici Irske podjeljni u dvije grupe prema pravu na zdravstvene usluge i to one koji posjeduju i oni koji ne posjeduju zdravstvenu iskaznicu ( medical card ).

Ako posjedujete medical card imate pravo na:

Postoji još i ( GP Visit Card ) za one koji se nisu uspjeli kvalificirati za medical card, a kao što i sam naziv govori omogućava vam besplatne preglede kod vašeg doktora opće prakse, ali ste i dalje dužni plaćati sve ostale usluge kao oni koji ne posjeduju medical card.

Kako se rigistrirati za Medical Card i GP Visit Card možete saznati niže u tekstu.

Što je GP ( General Practitioners ) ?

GP ili doktor opće prakse, postoji oko 2500 General Practitioners u Irskoj i rade u grupnim praksama, centrima primarne zaštite ( Primary Care Centres ), samostalnim praksama i zdravstvenim centrima ( Health Centres ). GP igra centralnu ulogu u sistemu zdravstvene zaštite i često je prva stanica koju ćete posjetiti ako se ne osjećate dobro. Usluge osobama koje posjeduju zdravstvenu karticu ( medical card ) pruža besplatno. Pacijenti uglavnom mogu izabrati doktora iz popisa ovlaštenih GP-ia, koji imaju ugovor sa Health Service Executive. Neki doktori opće prakse ne primaju pacijente sa medical card, dok doktori koji se nalaze u programu moraju pružati istu kvalitetu usluge pacijentima sa zdravstvenim karticama kao i onima koji istu uslugu plaćaju. Većina GP-a u Irskoj imaju privatne ordinacije, ali isto tako većina pruža usluge prema ugovoru sa HSE pacijentima sa Medical Cards, GP Visit Cards.

Ovo su neke od usluga koje pruža GP:

 • Konzultacije u prostorijama GP-a ili vašoj kući.
 • Tretmane kao što su cijepljenje djece.
 • Potrebnu medicinsku dokumentaciju za Social Walfare isplate i izostanke sa posla. Department of Social Protection.
 • Recepte za lijekove, uputnice za dodatne pretrage.

 

” Ako vas GP uputi na pregled ( Out Patient Appointment ) u javnu bolnicu, plaćate njegovu uobičajenu cijenu (moj GP naplaćuje 50 eura pregled), a daljne specijalističke usluge u bolnici neće vam biti naplaćene. ”

Propisani lijekovi

Ako ste stanovnik Irske imate pravo na besplatne lijekove ili na dodatno sudjelovanje u plaćanju propisanih lijekova, mediciniskih pomagala i operativnih zahvata.

Posjedujete li medical card plaćate Prescription Charge 2,50 eur po lijeku do maksimalno 25 eur po obitelji mjesečno. Ukoliko vam naplate više od tog iznosa imate pravo na povrat od HSE.

Više možete saznati ovdje Prescribed Drugs and Medicines

Kategorija 2 ograničeno ( Category 2 limited eligibility)

Ukoliko spadate u ovu drugu skupinu, onih koji ne posjeduju medical card u tom slučaju morate sudjelovati u plaćanju zdravstvenih usluga i lijekova do određenog iznosa. Morat ćete platit pregled kod doktora opće prakse cca 50 – 60 eura, morate li ponovno posjetiti GP za istu stvar tada vam neće dodatno naplatiti ili će naplatiti pola cijene. Posjet bolnici zbog bolesti ili nezgode bez uputnice ( referal letter ) liječnika opće prakse ( out patient ) koštati će Vas 100 eur prvi puta, ukoliko morate ponovno dolaziti zbog iste bolesti ili pregleda nećete morati više plaćati. Cijena od 100 eura je ukoliko sami dođete u bolnicu, a neće Vam dodatno naplatiti niti ako Vas dovezu vozilom hitne pomoći ( provjereno osobnim iskustvom ). Ukoliko nemate taj iznos kod sebe, na kućnu adresu će vam doći račun.

( Public In Patients ) Ostanete li boraviti u bolnici na dodatnim pretragama i liječenju dužni ste sudjelovati u plaćanju ( Overnight in Patients Services ) u iznosu 75 eur po danu do maksimalno 750 eura unutar 12 mjeseci.

Ove skupine NEĆE platiti boravak u bolnici:

 • One koji posjeduju medical card.
 • Pacijente koji se nalaze na lječenju od propisanih zaraznih bolesti.
 • Pacijente koji se liječe duže vrijeme i propisano im je plaćanje prema odredbi ” long stay charges “ .
 • Djeca do 6 tjedana starosti, djeca s propisanim bolestima i teškoćama u razvoju, djeca sa preporukom od strane klinike za djecu i školskog odbora.
 • Pacijenti kojima su odobrene bolničke usluge prema EU propisima.
 • Žene u trudnoći.

Pacijenti na liječenju na duži vremenski period ( Long Stay Patients )

Ukoliko se nalazite na liječenju u bolnici više od 30 dana u proteklih 12 mjeseci dužni ste na sudjelovanje u plaćanju prema ovim tarifama ( Long Stay Charges ) i to uključuje sve čak i one koji posjeduju medical card. Maksimalni iznos za sve u ( Long Stay Care ) iznosi 175 eur / tjedno, te su podjeljni u dvije grupe:

 • Class 1 – pacijenti koji se nalaze na skrbi u bolnici gdje se bolnička njega pruža 24 h dnevno u obzir će se uzeti maksimalni iznos odnosno onaj manji iznos od 175 eur ili njihova tjedna primanja ( Weekly Income 208 eur/and more) umanjena za 33 – 37,99 eur.
 • Class 2 – pacijenti koji se nalaze na bolničkoj njezi gdje se njega ne pruža 24 h dnevno maksimalni tjedni iznos odnosno onaj niži 130 eur ili ( Weekly Income ) umanjen za 64 – 68,99 eur.

Bez naplate ( A nil charge ) odnosi se na sve pacijente kojima je tjedni iznos primanja ( Weekly Income )  ispod  69 eur.

Bolničke usluge

Postoje 3 vrste bolničkih institucija:

 • HSE bolnice po upravljanjem HSE ( Health Service Executive )
 • Dobrovoljne javne bolnice ( one koje se financiraju iz državnih fondova )
 • Privatne bolnice

Javno zdrastvene usluge pružaju obje HSE i dobrovoljne bolnice i u praksi je vrlo mala razlika između ova dva tipa.

Postoji velik broj privatnih bolnica koje su nezavisne od strane State Health Services. Ako se odlučite na jednu od njih dužni ste u potpunosti snositi trošak usluga.

Kao pacijent u javnim bolnicama ( HSE i Volontary ) ne morate plaćati usluge pregleda i nemate mogućnost odabira doktora. U mnogim područjima postoje liste čekanja za određene hitne zahvate Waiting Times For In-patient Treatment. Iste podliježu Freedom of Information Legislation što znači da su dužne objaviti strukturu poslovanja, usluge i rad. Ukoliko bolnica zadrži privatne informacije o vama možete dobiti te podatke.

Kako se prijaviti na tretman u bolnici ?

Trebate zatražiti svog GP-a pismenu uputnicu. Za hitne slučajeve možete se prijaviti u većinu općih bolnica i neke specijalizirane, međutim u tom slučaju mogu vam naplatiti dolazak Hospital Charges.

Zubar ( Dental Services )

Health Service Executive ( HSE ) pruža besplatne usluge određenim građanima kroz oblik javne zaštite. Usluge pružaju zubari koji su zaposleni od ureda za zdravstvo ( Local Health Offices ) na vašem području stanovanja i privatni zubari koji imaju sklopljen ugovor sa HSE za pružanje određenih usluga.

Od Lipnja 2011 g. svi zubari moraju imati javno istaknuti cjenik svojih usluga na mjestu na kojem pacijenti mogu imati uvid prije samog pregleda ( consultation ).

Možete zatražiti besplatni pregled preko odjela za socijalnu zaštitu ( Department of Social Protection )

Što je uključeno u besplatne usluge ukoliko imate medical card?

 • Jedan oralni pregled godišnje
 • Hitne slučajeve za otklanjanje boli , što uključuje 2 popravka zuba i sva vađenja

Za većinu ostalih tretmana potrebno je zatražiti odobrenje.

Ukoliko nemate medical card i morali ste platiti određene usluge privatnog zubara imate pravo zatražiti povrat poreza za određene usluge. Taxation and Medical Expenses

Usluge zdrastvene zaštite za djecu (Child health services )

Djeca u Irskoj su pod brigom od strane roditelja i imaju prava kao i njihovi roditelji. Što znači ako roditelji posjeduju medical card i djeca posjeduju ista prava koja im pripadaju u okviru prava njihovih roditelja.

Postoje i određeni opseg usluga posebno za djecu i ona su besplatna iako njihovi roditelji ne posjeduju MC.

Djeca isto tako imaju pravo na besplatna cijepljenja . Zanimljiv je i podatak da je za djevojčice između 11 – 14 g. besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

Prijedlog proračuna za 2015 g. je da bi pregledi GP-a trebali biti besplatni za svu djecu do 6 godina starosti. Sama potvrda još nije objavljena.

Community care services

 • Ovo su neke od usluga koje su pokrivene za one koji posjeduju MC :
 • Javne medicinske sestre (Public health nurses )
 • Pomoć u kući (Home help services )
 • Fizioterapiju ( Phisiotheraphy )
 • Terapiste ( Occupational Therapists )
 • Pedikere ( Chiropody services )
 • Medicinska pomagala ( Technical Aids )
 •  Medicinsku njegu ( Respite Care )
 • Dnevne centre ( Day Centres ) pružaju rekreativne, sportske usluge i objekte za rehabilitaciju
 • Uslugu hrane ( Meal Services )
 • Transport
 • Druge usluge….

Kako zatražiti Medical Card?

Svatko tko je stariji od 16 godina i stanovnik je Irske može zatražiti medical card. Pravo na medical card se bazira prema više kriterija:

 • Prema Vašim ostvarenim primanjima i troškovima života
 • Imate pravo prema EU odredbama ( odnosi se na one koji primaju mirovinu )
 • Imate pravo prema predviđenom državnom programu

Aplicirati možete kroz Local Health Office, gdje će vam biti pružen popis dostupnih doktora na vašem području zajedno sa ( Doctor Acceptance Form ). Tada možete izabrati doktora koji je najbliže vašem mjestu stanovanja, a u krugu 7 milja.

Ukoliko doktor ne odobri vašu prijavu, nakon 3 neuspjela pokušaja HSE će vam dodjeliti doktora .Gp nije u mogućnosti primiti novog pacijenta ukoliko ima više od 2000 registriranih pacijenata.

Prilikom promjene prebivalista dužni ste ponovno prijaviti medical card u novi HSE centar.

Dakle zaključak kako u Irskoj ne postoji zdravstveno osiguranje nije točan, međutim donekle se razlikuje od osiguranja na koje smo navikli u Hrvatskoj i drugim zemljama regije.

 
 

Prenosimo Vam iskustva naše sugrađanke Suzane koja je rodila u Irskoj:

” Što se tiče trudnoće sve je besplatno ukoliko dokažete da živite u Irskoj. Moj dolazak u bolnicu započeo je tako što sam dobila ogromnu sobu, donijeli su mi muziku koju sam odabrala, babica mi je masirala leđa, razgovarala samnom, zezala se, pazila je na sve i kontrolirala situaciju. Dokora nisam ni vidjela. Tada su započele komplikacije i morala sam hitno na operaciju. Istog trena su me odvezli u operacijsku, došla su i dva doktora koji su sve brzo i stručno obavili. Poslije poroda bila sam smještena u sobi sa drugim ženama slično kao i u Hrvatskoj, međutim sa jednom veliko razlikom, beba je cijelo vrijeme bila uz mene i nismo se odvajali. Stvarno nemam zamjerki na sveukupan tretman.

U Irskoj doktori imaju sasvim drugačiji pristup npr. kada vam slušaju pluća nikada neće od vas tražiti da skinete majicu do pasa, već će lagano okovratnik majice povući što je manje moguće kako bi obavili postupak. Sjećam se jednom prilikom sam morala RTG pluća i nećete vjerovati dobila sam haljinicu, za razliku od Hr. gdje sam uredno morala biti bez majice.
Doktori u Irskoj ne hodaju u bijelim kutama već u odijelima.
Odjel hitne pomoći nije baš tako sjajan, može vam se dogoditi kao i meni da morate čekati satima kako bi došli na red, inače tretman je ok. U Irkoj je veliki problem sa specijalistima, naime ima ih vrlo malo, pa postoje duge liste čekanja.
Irci baš nisu informirani što se tiče papa testa, nema dermatologa i ginekologa na svakom koraku kao u Zagrebu, papa test je besplatan svake 3 godine, a obavlja ga medicinska sestra. Isto je veliki manjak stručnjaka radiologa te Irci muku muče sa iščitavanjem rezultata nekih pretraga.
Za kraj ono što mi se najviše sviđa ovdje u Irskoj je što su dokori pristupačni i humani, te su jako topli i otvoreni. “

I ja sam se osobno uvjerila da doktori kod slušanja pluća ne podižu majicu, nego traže samo da je lagano spustite, a Papa test uzima medicinska sestra, iznimno nježna i pažljiva.

Zanimljivost.

Doktor specijalist kojeg poznajem mi je rekao da GP u Irskoj ima veliku ulogu, on odlučuje treba li vam pregled u bolnici, također odlučuje u kojoj bolnici i koji specijalist će vas pregledati. Ukoliko GP nije zadovoljan radom i načinom na koji je dr.spec obradio pacijenta, neće mu više slati svoje pacijente.

 

Korisne informacije za sve koji se tek spremaju na put, a i one koji se već nalaze u Irskoj… pročitajte ovdje…