Život u Dublinu

Najčešća pitanja i odgovori o životu u Irskoj? FAQ

pregleda 21579

Pretraži putem

Čuo sam da će Irska zatvoriti vrata za Hrvate, jer nas previše dolazi, jel to istina?!

Nije! Ne znam tko širi takve nebulozne priče, ali nijedna država članica Europske Unije ne može zatvoriti svoja vrata za ostale građane EU. Mogli su staviti restrikcije na samom početku, kao što su to napravile UK i Njemačka. Ali Irska ih nikada nije imala za Hrvate, te ih naknadno ne mogu staviti, jednostavno ne postoji ta mogućnost, čak i da žele. Kao što to ne može učiniti ni Njemačka, jednom kad su maknuli te restrikcije. Restrikcije su moguće na maksimalno 7 godina, kada neka nova članica uđe u EU, što znači da će nam za 3 godine vrata biti otvorena apsolutno svugdje u EU. S obzirom na Brexit, UK neće biti među tim zemljama.

Trebam li poništiti svoju osobnu i odjaviti prebivalište u Hrvatskoj?

Ne. Nakon što ste pronašli posao u nekoj novoj državi, u hrvatskoj ambasadi prijavljujete “privremeno boravište na 5 godina”. Ostaje Vam ista osobna sa istom hrvatskom adresom. Čak i ako je ta adresa nekog podstanarskog stana u kojem ste živjeli. Nebitno. Svakih 5 godina ponovno prijavljujete boravište. Možete Vi prijaviti prebivalište, ali opet mijenjati sve dokumente, mislim da je malo previše u trenutku kada tek tražite svoje mjesto pod suncem u novoj zemlji.

Jel istina da u Irskoj neću imati zdravstveno osiguranje?

Nije. Više o tome pročitajte u ovom mom blog postu “Zdravstveno osiguranje u Irskoj”. Osobno, u Irskoj unatoč plaćanju prilikom svakog posjeta doktoru opće prakse ( iznos od 50 eura) , s obzirom da mi ne skidaju s plaće iznos koji su mi skidali u Hrvatskoj, meni osobno je zdravstvo puno povoljnije u Irskoj, nego što mi je bilo u Hrvatskoj.
Jel istina da su stomatolozi u Irskoj skupi ?

Istina. Bolesno skupi, a poneki i ne baš moralni. Naprimjer “root canals” iliti “ubijanje živca” će Vas koštati nemalih 800-1000 eura za jedan zub. Uredno će Vas svaki put ozračiti i naplatiti snimanje čeljusti, iako ga Vi niste tražili, iako vec imaju vaš ortopan, a moguće da će Vam i htjeti izvaditi zub koji se vrlo lako mogao spasiti. Nedajte im. Nazovite stomatologa u Hrvatskoj za savjet, ukoliko niste sigurni što vam je činiti. Ja osobno posjećujem svog stomatologa u Zagrebu, kao i neki moji prijatelji u Irskoj. S obzirom da nemam hrvatsko zdravstveno od trenutka kada sam odselila, odradim to privatno.
Ako Vam zatreba odličan stomatolog, preporučam tim kojem se ja uvijek obratim- Ordinacija dentalne medicine Stipetić . Pronađite ih ovdje : Zubarska ordinacija Stipetić

Postoji li još uvijek potražnja za radnicima u Irskoj, s obzirom na toliki priljev Hrvata i ostalih stranaca u Irsku?

Postoji. Ne znam kako to rade, ali Irska cvjeta. Zaposleni su manje više svi koji žele raditi. Tisuće poslova se otvara nonstop, bit će ih još i više, nakon Brexita, a nezaposlenost su smanjili sa 15% iz 2012.godine na 6.4% u ovom trenutku! U samo 5 godina! Zaposlenost žena je također vrlo visoka.

Jel istina da je teško pronaći stan u Dublinu, i da su cijene visoke?

Nažalost, da. Baš je panika kad se nađete u tom procesu traženja stanova, soba, kuća. Ali nekako, svi isplivamo na površinu, skućimo se i zaboravimo na te muke. Dok god čovjek pristojno zarađuje, sve te prepreke se preskoče. Za obitelji je preporučljivo skrasiti se u nekom mirnijem predgrađu.
Hoću li se obogatiti selidbom u novu zemlju?

Da i ne. Što znači obogatiti se?! U Irskoj ćete sa prosječnim zanimanjem i prosječnom plaćom živjeti ugodan život. Čak i sa minimalnom plaćom, neće Vam ništa nedostajati. Definitivno više nećete morati razmišljati o plaćanju računa, imate li za namirnice, možete li si priuštiti novu odjeću i ljetovanje. Sveukupni standard života se mijenja na bolje. Ali, to ne znači da novac možete bjesomučno trošiti kao da ne postoji sutra.

Zbog čestih letova u domovinu ili nekih repova iz prošlosti, taj novac će se brzo topiti. Ipak, iz mog osobnog iskustva, mislim da je život ovdje puno lagodniji.
S vremenom, kada pronađete svoju stabilnost u novoj zemlji, moći ćete si priuštiti sve više, ali moj savjet je da prvih godina pripazite da se ne zaigrate s trošenjem. Mislim, to je i inače poželjno 
Ponekad si ipak priuštite male ili velike stvari koje vas vesele i uživajte u svakom danu!

Pusa,
Vaša Ana

Komentari

Komentari

Odgovori