Život u Dublinu

Moj put kroz kupnju prve nekretnine u Irskoj…

Pretraži putem

Zašto kažem “prve”? Pa zato što je samo nebo granica. Naši prijatelji su nedavno kupili svoju drugu kuću u Dublinu, prva ima 3 spavaće sobe, a druga čak 5! Kuća je kao iz snova, a sve su postigli svojim napornim radom posljednjih 20+ godina u Irskoj. Uz to su odgojili troje prekrasne djece.

Ja više maštam o nekoliko manjih stanova u različitim zemljama svijeta. Zasad sam itekako fokusirana na Irsku. Nakon šest godina i šest mjeseci, nemam više nikakvih iluzija, ne osjećam se više kao da sanjam. Malo je tužno kad ti stvari više nisu toliko magične, kad se opečeš par puta na stvari i ljude. Ali i dalje mi je ovdje prekrasno, imam preko nekoliko ljudi koje iskreno volim i mogu im vjerovati. Ovdje je moj dom u svakom smislu te riječi.

I zato mi je bilo neizmjerno bitno kupiti svoju nekretninu. A to je poprilično težak i naporan zadatak. Posebno kada imaš djecu, jako skupo plaćaš stan koji iznajmljuješ. Ali upravo to nas je i gurnulo u smjeru kupnje, jer rate kredita su često manje od mjesečnih rata najma.
Da bi uopće pomislili na kupnju nekretnine u Irskoj morate imate ušteđeno minimalno 10 posto od cijene nekretnine. Stroga pravila centralne banke nalažu tako za ljude koji kupuju svoju prvu nekretninu. Za svaku iduću, morate imati 20 posto od cijene. U 20% slučajeva centralna banka će odobriti iznimke od pravila, ali na to ne možete računati. U stvarnosti to izgleda ovako – ako je cijena nekretnine 400 000 eura, morate imati 40 000 eura na računu, te ako ostvarite sve uvjete, banka vam daje kredit u iznosu od 90% cijene nekretnine. U ovom postu ću se fokusirati na kupce prve nekretnine.

Kad je taj dio odrađen, kreće bjesomučna i stresna potraga za odgovarajućom nekretninom. Tu dolazi na red daft.ie stranica, lokalni agenti za prodaju nekretnina, a možete se i voziti ulicama tražeći “For sale” reklame ispred kuća. Ukoliko ste fokusirani na određeno naselje, izbor nije velik, a potražnja je ogromna. Definitivno je jako važno odabrati sigurno naselje, gdje će cijene nekretnina uvijek dobivati na vrijednosti, gdje nije velika stopa kriminala. To je bio moj prioritet, naravno nekima su možda prioriteti drugačiji.

Za razliku od Hrvatske, ovdje se ne prodaje po cijeni  kvadratnog metra, već ovisi o ponudi i potraži. Pa će tako cijena sličnog stana ili kuće sa istim brojem metara kvadratnih, u sličnom stanju, varirati i do 50 000 eura! A često na oglasima online, neće ni pisati informacija o veličini nekretnine. I tu će vam najviše pomoći BER broj, koji se nalazi na dnu većine oglasa. Taj broj unesete na stranicu https://ndber.seai.ie/pass/ber/search.aspx i dobit ćete točne podatke o stvarnoj veličini nekretnine, energetskoj učinkovitosti, te još neke bitne podatke. Ovo mi je u povjerenju rekao moj klijent, agent za prodaju nekretnina i za to ću mu biti vječno zahvalna, jer mi je pomoglo i ubrzalo moju potragu. Vrlo brzo bih eliminirala sve nekretnine koje su bile premale, a cijena previsoka. Također je razotkrilo da su ponekad agenti u oglasu “povećali” stan za par metara kvadratnih.
Kad napokon pronađete nekretninu koju želite, vjerojatno je nećete dobiti. Brutalna istina, jer neki daju ponude veće od cijene koja je tražena. I tu dolazi do “bidanja”, pa tko ponudi više. Ušla sam u tu igru jednom, dvaput, i odustala. Ukoliko želite kupiti novogradnju, dobra je stvar da nema bidanja, cijena je fiksna, ali puno je skuplja od npr. 10-15 godina stare. Na novogradnju smo mogli dobiti “Help to buy” iznos do 20 000e , koji vam država daje nepovratno (sada je taj iznos 30 000e, nedavno su ga povećali). Ali samo ako ste vi i partner u posljednjih 4 godine uplatili toliku svotu poreza, samo “income tax” se broji. Ne PRSI, USC… Ukoliko ste uplatili zajedno, ili jedan od vas, sveukupno 8 tisuća eura ili 5 tisuća eura u 4 godine (ne svake godine, bilo kada u 4 godine, iznos se zbraja) to je maksimalna svota koju možete dobiti za kupnju novogradnje. Za kupnju starogradnje, ne dobivate ništa, ali je cijena takvih nekretnina niža, pa se često više isplati.
Naš proces kupnje je trajao oko 9 mjeseci. U 5.mjesecu smo dobili inicijalno odobrenje za kupnju, tj. savjetnik za kredite iz banke nam je dao “Approval in Principal”, koji smo dobili odmah drugi dan, nakon što je pregledao detaljno našu financijsku situaciju, na računima pogledao naše navike trošenja, te platne liste i ostalu papirologiju, te se uvjerio putem službenog registra da nemamo nepodmirenih dugova i postojećih kredita. Jako su detaljni, pa naprimjer, ukoliko vide da ste se kladili, kockali ili trošili bjesomučno, neće vam odobriti kredit, i morat ćete pričekati mjesecima, čak godinu ili više da pokažete da ste odgovorni i sposobni otplaćivati taj kredit. Nama se isplatila dugogodišnja skromnost i dobro upravljanje financijama, pa je taj dio bio lagan i brz.

Odmah prilikom prvog razgledavanja, dali smo ponudu, 5000 nižu od tražene cijene. Nismo dobili. Pa smo ponudili cijenu koja je bila na oglasu, ali ni to nisu prihvatili. Netko je bio brži ili ponudio više.

Idućih par nekretnina su gledale na sjever, to za nas nije dolazilo u obzir, jer sunce je prioritet. Apsolutno sam isključila sve nekretnine koje nisu gledale na zapad ili jug. Jer smo iz dosadašnjeg irskog iskustva shvatili da je to najbitniji faktor. Suprotno vjerovanjima, u Dublinu ima puno sunčanih dana tokom cijele godine, čak i zimi, te je puno toplije i ljepše kada sunce obasjava dom. Zimi je u Dublinu više sunca nego u Zagrebu, barem po mom nekom dojmu. Dva ili tri dana tjedno bude sunčano.

Nakon toga smo prošli kroz dvomjesečnu agoniju, uspjeli smo pronaći i osigurati željenu nekretninu, novogradnju, potpisali ugovor, dali 10 posto pologa, banka nas je uvjeravala da ćemo dobiti kredit, da bi nam nakraju sve propalo, jer nismo imali dovoljno velik iznos “Help to buy”, pa smo zatražili iznimku od centralne banke, te bili u 20% sretnika koji su je dobili. Ali banka svejedno nije htjela dati toliko veliki iznos, te smo morali odustati, jer nismo imali gdje skupiti 16 000 eura koliko nam je nedostajalo. Srećom, naša odvjetnica je inzistirala da se stavi klauzula koja štiti naš polog i omogućuje nam raskidanje ugovora i povrat pologa ukoliko banka ne odobri potreban iznos. Tjednima sam bila tužna i razočarana, već sam se vidjela u tom domu, planirala kako ću ga urediti… I svaki put kad bih vozila pored, nije mi bilo lako.

Ali borac kakav jesam, odlučila sam promijeniti taktiku i zainatila se. Odlučila sam ponovno pogledati nekretninu koja još nije bila prodana, a 3 mjeseca prije, cijena joj je bila previsoka, s obzirom da je trebalo mijenjati podove, dodatno je urediti. Nije bila stara, ali definitivno smo mislili da je cijena previsoka. Ovaj put sam osjećala da nemam što izgubiti i ponudili smo 20 000 eura manje od tražene cijene. Nisu prihvatili. Nakon toga smo ponudili 14 000 eura manje od tražene cijene i rekli da je to naša zadnja ponuda. I na petak 13. prihvatili su našu ponudu. Baš to jutro sam na radiju slušala stručnjakinju, koja je rekla da se isplati ne biti praznovjeran, jer se na petak 13. nekretnine prodaju za 5000 eura manje od prosjeka. Isto je i sa kućama sa brojem 13. Da, Irci znaju biti praznovjerni, a nisu jedini. I kasnije tog dana, dobila sam poziv da je ponuda prihvaćena.

Ali u Irskoj, to još nije vrijeme za slavlje, jer dug je put do ključa u rukama. Slijedilo je još nekoliko mjeseci stresa i iščekivanja, ali nekoliko dana prije Božića, imali smo ključ u rukama!

Više o tome u idućem postu…

Pozdrav iz Dublina,
Ana-Marija Hota

Komentari

Komentari

Odgovori