Život u Dublinu

Internet, socijalne mreže, cyber bullying i verbalni napadi…

pregleda 3636

Pretraži putem

Nikad nije bilo lako biti dijete, a u moru interneta i društvenih mreža, pogube se i odrasli, pa kako nebi djeca. Rastužila me sudbina Ribafish-a i njegovog sinčića. 😭 I može se dogoditi bilo kome. U UK-u je 40% porast samoubojstava djece. Djeca od 12 godina znaju što je sexting i masovno se time bave.

Svi dječji psihijatri s kojima sam pričala su mi rekli da je većina djece u njihovim ordinacijama zbog You Tube-a, videoigrica i društvenih mreža. Jer kad je dijete zlostavljano u školi, ono i dalje ima utočište doma. Ali kad se događa online, taj utjecaj ne prestaje ni navečer, u vlastitom krevetu.

Cyber bullying i socialne mreže

Ja sam majka, izložena sam internetu i socijalnim mrežama, preko 2 milijuna ljudi je ‘ušlo’ u moj život putem mog bloga. Emocije i iskustva koje sam zbog toga doživjela su preogromne da bi ih ikada poželjela svojoj djeci. Adrenalin, sreća, ali i velika razočaranja, cyber bullying i verbalni napadi čak i dotadašnjih prijatelja i članova obitelji. Dobila sam i prijetnje koje ne shvaćam olako. Zbog njih nikada ne odlazim na okupljanja koja smatram rizičnim. Ne želim preuzeti taj rizik. Dakle izgubila sam dio osobne slobode zbog interneta.

I sve sam to doživjela sa 30 godina, kad sam bila izgrađena osoba sa stabilnim životom.

Svi dječji psihijatri s kojima sam pričala su mi rekli da je većina djece u njihovim ordinacijama zbog You Tube-a, videoigrica i društvenih mreža.

Moja kćer je tinejđer. Nema mobitel i neće ga imati još godinama. Svi drugi ga imaju odavno. Povremeno igra video igrice, nekoliko sati mjesečno. Ne koristi niti jednu socijalnu mrežu.

Ali zato zna napraviti Power Point prezentaciju i osnove kodiranja.

Po mom mišljenju djeca trebaju čitati knjige, crtati, trčati, svirati instrumente i razgovarati sa roditeljima i drugom djecom. Licem u lice.

Zaštita djece od neprimjerenih sadržaja bi trebala biti prioritet svakom roditelju. Ali na internetu vrebaju i druge opasnosti, dijete može postati meta zlostavljačima razne vrste. Kompanije spremaju podatke i na temelju toga serviraju oglase.

Po europskom GDPR zakonu, djeca mlađa od 16 godina nemogu dati digitalni potpis, pristanak za mobilne aplikacije. Dozvolili su zemljama EU da donesu individualne odluke s koliko godina djeca mogu dati pristanak, ali to ne može biti dijete mlađe od 13 godina. U Njemačkoj i Nizozemskoj, pa tako i Irskoj, ta dob je 16 godina.

Neki stručnjaci za internetsku sigurnost djece i dječi psihijatri su se borili 2018. protiv vlade i tehnoloških divova koji mahom imaju svoja Europska sjedišta u Irskoj, da ta granica ne bude 13, da se podigne na 16 godina, po uzoru na Njemačku i Nizozemsku. Dijete od 13 godina nije svjesno na što pristaje kada daje svoj pristanak koji je potreban da bi se koristila aplikacija.

Razmislite o ovoj temi, ne bojte se izdvojiti svoju djecu iz mase, jer znamo da većina nije uvijek u pravu. A većina danas daje svojoj djeci pametne telefone i neograničeno korištenje interneta od vrlo rane dobi.

Zaštitite svoju djecu i nikad nije kasno da im oduzmete ‘privilegije’ koje su za njih opasne.

Ostaviti djecu samu na internetu je kao da ste ih pustili same lutati najmračnijom ulicom velikog grada.

Komentari

Komentari

Odgovori